Nevyžádaná rada

21.09.2015 19:45

Když někdo začne pracovat na svém osobním rozvoji a postupně chápe souvislosti, často to pak v návalu nadšení chce honem předávat dál a začne "zachraňovat svět". Zásobuje pak svoji rodinu nebo přátele nevyžádanými radami.
Vím, že je těžké dívat se, jak někdo zbytečně trpí nebo jeho chování škodí dalším lidem, ale radu nebo pomoc můžete jen nabídnout. Pokud není nabídka přijata, pak si raději dejte pusu na zámek.
Často se lidé ptají: "Ale co mám dělat, když vidím, jak se ničí?" NIC. 
Radu nebo pomoc můžete pouze nabídnout, ale ne vnucovat. Nevyžádanou radu ten druhý vnímá jako poučování, které je mu nepříjemné a které ho ohrožuje a je možné, že se ještě více uzavře. Je na vás naučit se respektovat, že každý má zodpovědnost za svůj život a je na něm, jak ho prožije. Když lidé žijí život, ve kterém se trápí, dělají to proto, že takto skutečně žít chtějí.
Když druhý o vaši radu nestojí, můžete ho "pouze" inspirovat vlastním životem. To je ovšem to nejpřesvědčivější. Když druzí vidí, že děláte změny a cítíte se stále lépe a jste šťastnější, pak třeba i oni budou chtít vědět, jak to děláte.

Napsala: Barbora Zumotová