Nemůžu ho opustit, vždyť je na mě tak hodný

16.05.2015 17:55

Myslíte si o sobě, že jste asertivní. Umíte se dobře hájit i prosadit svůj názor, pokud vám někdo oponuje. Lidé vás vnímají jako silnou ženu (nebo muže), ale když je na vás někdo milý a hodný, tak ztrácíte svou moc a ve všem mu vyhovíte?

Zní to paradoxně, ale je to velmi snadno možné. Můžete mít v hlavě program, že požadavky hodných lidí se neodmítají a měli byste si vážit toho, že vás má někdo rád a chce s vámi pořád být.

Samozřejmě je prima, když vás má někdo rád a samozřejmě je dobře, když se k sobě lidé chovají mile a zdvořile. Ale vůbec z toho nevyplývá, že jim máte ve všem vyhovět. I v těchto případech jste zcela svobodní v tom, zda jim vyjdete vstříc nebo ne. Vždy vnímejte svoje vlastní pocity a podle toho se rozhodněte, zda máte chuť jít se svým partnerem do kina nebo ne. On určitě může jít i sám a argument, že ho nemáte ráda, když s ním nechcete jít je nejen nesmysl ale i vydírání.

Je úplně v pořádku, když chcete trávit trochu času sami se sebou nebo s přáteli a rozhodně z toho neplyne, že jste sobečtí a nemáte rádi.

Když se naučíte laskavě odmítat i takové žádosti, budete spokojenější, protože budete v souladu sami se sebou a lidé si vás budou vážit, protože i vy si vážíte svých vlastních potřeb a respektujete. Mohou se najít i lidé, kterým se nebude líbit, že už neděláte to, co oni chtějí, ale buď jim to pomůže ve vlastní sebereflexi a změně nebo časem zmizí z vašeho života a najdou si někoho jiného, kdo vyhovuje jejich nastavení. Ale potřebujete takové lidi ve svém životě vy?

Myslím, že tohle je jediná cesta k opravdové změně naší společnosti. Když bude postupně více a více lidí autentických, laskavých k sobě i druhým, tak je změna nevyhnutelná a věřím, že se nám bude žít lépe, radostněji a naše vztahy budou více o lásce a méně o závislosti a využívání jeden druhého.

Přeji vám krásný den a hodně lásky v srdci

Bára Zumotová