Myšlenky zachycené během víkendového kurzu Opouštím představy, začínám žít - Emoce

23.10.2017 10:25

Kurz O pouštím představy, začínám žít - 1. část Emoce je především o vlastním osobním prožitku a uvědomění, které nejsou dost dobře přenositelné.

Můžeme se však s vámi podělit o několik myšlenek, které Vojtěch Lust během tohoto víkendu předával.

 

1. Emotivní člověk nemusí být nutně člověk, který umí hodně prožívat a je vnímavý. Je to člověk plný nezpracovaných emocí z minulosti. Tyto emoce se v něm spouští v aktuálních situacích, kdy se jen připomenou, takže často reaguje neadekvátně dané situaci.

Když zpracujeme staré emoce (což je postupný proces), pak můžeme v současných situacích jednat o něco více svobodně, dospěle a vědomě.

 

2. Každá žena (a každý muž) se musí rozhodnout, zda chce ve své dospělosti být dítětem svých rodičů nebo matkou (otcem) svých dětí.

Nelze totiž být dobrým rodičem, který naplňuje potřeby svých dětí, když zůstáváme v dětských rolích vůči svým rodičům.

 

3. Když někdo bojuje jako o život, i když reálně nejde o život, pak bojuje za ideály. Za iluze, které jsou odtržené od reality života.

 

4. Když mi někdo nabízí sex (ne vnucuje nebo vynucuje), vyjadřuje tím, že mě má rád. To nevidíme, když jsme jako děti zažili odmítání. Dítě, které bylo v dětství odmítané, takové nabídce nerozumí a nemůže důvěřovat, protože jeho zkušenost je, že ho nikdo nemůže mít rád. Proto sex odmítá.

V tomto kontextu se bavíme o dospělém, zralém člověku, pro kterého nabízet sex znamená nabízet sebe = spojení = vztah. Odmítané dítě tedy odmítne nejen sex, ale také spojení, reálný partnerský vztah.

 

5. Abys mě mohl potrestat, musíš mi dát pozornost. Abys mě mohl odměnit, musíš mi dát pozornost. 

Je mi jedno, jestli mě potrestáš nebo odměníš, protože pozornost dostanu a o tu mi šlo.

To vysvětluje, proč někdy děti zlobí, ačkoliv ví, že se rodiče budou zlobit. Potřebují pozornost. Když nedostávají pozitivní, tak aspoň negativní.

 

6. Takový, jaký jsem právě teď, je to nejlepší, jaký mohu být a takový se mohu nabídnout druhému pro vztah.

 

Jedním ze cvičení, které jsme na víkendu měli možnost zažít, byl prožitek jednotlivých období našeho života v časové ose. S tímto cvičením budeme pokračovat za měsíc na dalším víkendovém kurzu Opouštím představy, začínám žít - 2. část Partnerské vztahy.