Budeme jenom kamarádi

16.05.2018 07:15

Budeme jenom kamarádi nebo budeme mít jenom sex.

Uspokojivá sexualita a partnerství má dvě části - mentální a tělesnou, které musí fungovat současně, abychom mohli být v páru šťastní.

Je to logické, ale v praxi to má mnoho lidí oddělené.
Může to vypadat tak, že muž vyhledává ženy, se kterými může mít sex, ale neprožívá s nimi přátelství. 
Nebo je např. žena, která vytváří přátelské vztahy, ale není v nich sexuální. Takže pak funguje pouze mentální část, ale chybí tělesná blízkost a prožitek.
Někteří lidé to dokonce mají tak, že neumí prožívat ani tělesnou stránku vztahu, ani neumí vytvořit skutečný přátelský vztah, kdy toho druhého respektuji, přijímám takového, jaký je a rád s ním sebe sama sdílím.
 

Zajímavé je podívat se na to, kde toto odtržení mentální a tělesné části vzniká.

Dostaneme se do raného dětství a způsobu péče naší matky o nás jako malé děti.
Některé matky umí poskytnout tělesnou stránku, takže si můžete představit ženu, která kojí dítě, protože ví, že je to nutné, ale není nadšená z toho, že to může dělat. Neumí si to užít.
Na druhou stranu jsou matky, které kojení odmítají, protože je jim nepříjemné a nechtějí vlastně poskytnout svoje tělo, ale chtějí být matkou, mít miminko a hrát si s ním nebo třeba mít parťáka, nebýt sama. Takže jsou "kamarádkami" dítěte, ale nechtějí pečovat o jeho tělesné potřeby.
Samozřejmě jsou i matky, které neposkytují ani tělesnou, ani mentální stránku vztahu, ale nepředstavujte si ženu, na kterou byste zavolali pracovníky sociální péče. Může jít o ženu, která se příkladně stará o své děti, ale vnitřně na to není nastavená, takže její děti jsou obstarané, ale chybí jim něha, láska a péče. Ta chybí z toho důvodu, že jejich matka nebyla ještě zralá na to stát se matkou, takže neuměla a nechtěla dávat sama sebe.
 
Pokud jste zjistili, že se chováte podle těchto modelů, tedy poskytujete jen sex nebo jen kamarádíte, tak pomůže, když si uvědomíte, odkud se toto vaše chování vzalo. Je potřeba zařadit si to tam, kam patří, to je k zážitkům s matkou a pak můžete vnímat, že v dospělosti a v partnerství už se takto chovat nemusíte. Můžete být s partnerem milenci i nejbližší přátelé současně.
 
Když byste měli pocit, že pro uvolnění z této pasti potřebujete pomoci, můžete přijít na konzultaci nebo kurz.
 
 
Autoři článku: Vojtěch Lust a Barbora Zumotová