Prvotní úzkost a její vliv na náš sexuální život

20.04.2018 10:53

V naší společnosti je porod vnímán jako těžká a bolestivá zkušenost, kterou prochází především rodička. Už méně se myslí na to, že porod může být velmi traumatická zkušenost pro dítě, které prochází dlouhou dobu porodními cestami a jeho tělíčko je vystaveno velikému tlaku. Zkuste si představit, jaké to může být a jak se asi cítí. Strach, bezmoc, úzkost, napětí, beznaděj, chaos?

Je to velmi náročná situace. Jaký porod dítě zažije, silně závisí na matce. Je-li matka psychicky zralá, je i dostatečně připravená na porod a ten pak probíhá relativně snadno a bez komplikací. Žena je uvolněná a i porodní cesty jsou "volné". Dítě jde do života se zkušenosti, že mělo sílu se narodit a má dost síly na to žít.

Naopak, když žena není na porod psychicky připravená, pak vnímá strach, je sevřená a porod probíhá těžce. Mohou nastat komplikace, porod se může zastavit. Doslova by se dalo říci, že porodní cesty jsou úzké a žena a spolu s ní i dítě prožívají úzkost.

Je to podobné jako při sexu. Máme-li na sex  chuť a jsme připravení, je to hezký zážitek. Když nejsme, můžeme se cítit znásilnění.

Zážitek porodní úzkosti se může promítat do celého života dítěte a mnoha oblastí.

Může se projevovat jako zvýšená bázlivost, určité druhy fóbií, nepřiměřené reakce na dotek či tlak na určitých místech na těle nebo také jako nepříjemné pocity, když nás někdo obejme. Můžeme se často cítit jako v kleci, aniž by to mělo racionální příčinu nebo se můžeme cítit bezmocní, ztuhlí a neschopní měnit věci, které nám nevyhovují.

Nezralá žena je při porodu sevřená, tím dítěti vytváří prvotní úzkost, která se opakovaně aktivuje blízkostí ženského pohlaví a jeho aktivity.

Prvotní úzkost se také může projevit v sexuální oblasti. Může se nám stávat, že máme občas nebo trvale nepochopitelný strach ze sexu, cítíme se během sexu nejistí, jakoby vystrašení a nerozumíme tomu. Můžeme se to pokoušet vyřešit hledáním traumatických sexuálních zážitků ve své minulosti nebo mít pocit, že jsme si vybrali nevhodného partnera, se kterým se neumíme uvolnit, ale kořen problému může skutečně spočívat už v zážitku z porodu.

Jde totiž o to, že se nám trauma z porodu, kdy jsme procházeli porodními cestami (ale také současně pohlavím své matky), může znovu aktivovat v okamžiku, kdy se sami v rámci sexuality začneme dotýkat nebo směřovat pozornost na vlastní pohlaví (jsme-li ženy) nebo na pohlaví partnerky (jsme-li muži).

Už toto stačí, aby se nám spustily staré pocity bezmoci, strachu, nejistoty či přímo úzkosti a my vlastně vůbec netušíme, co se s námi děje a můžeme mít pocit, že je s námi něco špatně.

Dobrá zpráva je, že když se nám podaří identifikovat kořen problému, pak s ním také můžeme pracovat a zážitek prvotní úzkosti uvolnit. Nejde o to vymazat si ho z paměti, ale naopak pocity s ním spojené správně přiřadit tam, kam patří. Když jim budeme rozumět, tak se nám nebudou plést do současného života.

S prvotní úzkostí Vojtěch Lust pracuje při individuálních konzultacích nebo také na kurzu Šťastná cesta životem 18. - 20.5.2018

Napsali: Barbora Zumotová a Vojtěch Lust